2016. február 18., csütörtök

Elkezdődik Britannia meghódítása

Sziasztok!

A legutóbbi bejelentkezésem óta, folyamatosan haladok a Hail Caesar projektemmel, így megpróbálom ezt itt is dokumentálni, hogy ne legyen nagy az elmaradásom a későbbiekben.
Szóval, mint azt már írtam megvannak a rómaiak (köszönet érte még egyszer Komlónak) és megvannak a britek.
Azért, hogy tanuljunk is a játékból valamit azt tudjuk, hogy ezeket az egységeket Claudius császár korából hozom, kettő dolog miatt:
1. Erről a korszakról ír Simon Scarrow is a Sasos sorozatában. :-)
2. Ebben az időben a rómaiak már lemezpáncélt viseltek, ami nekem nagyon tetszik és pont ilyen figuráim vannak. :-)
Azt mindenki tudja, hogy Britannia meghódoltatásába már Julius Caesar belekezdett, ezért maga a terület nem volt teljesen ismeretlen a rettenthetetlen légiók (helyesen: legiok) számára. A sziget gazdaságilag már kapcsolatban állt Rómával. Sok szigetlakó romanizálódott, bár ez inkább a déli területek egy részére igaz.
Claudius császár (pontosan: Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus ) bár Kr.e. 10-ben született nem termett uralkodásra. A leírások szerint elég beteges alkat volt és rokonai sokáig még pozíciót sem akartak neki ajánlani, ami akkoriban elég kellemetlen volt, egy a császári családban felnövő ifjú számára. Hogy, hogy nem a praetoriánusoknak erről más lett a véleménye és 41-ben császárrá választották (sok választás nem volt a családját előtte lemészárolták).
Szóval Claudius helyzete igen ingatag volt testi fogyatékosságai és „támogatói” miatt, így szüksége volt valamiféle katonai győzelemre is, hogy helyzetét megszilárdítsa. 43-ban ezért folytatni, kiszélesíteni, teljessé tenni kívánta Britannia bekebelezését és erre a feladatra kijelölte a Scarrow regényből is ismert Aulus Plautius tábornokot, akit amúgy Pannóniából vezényelt át a legio IX Hispanával együtt.
de erről majd később…
Hol tartunk most?
A szabályrendszert tanulmányozva, úgy döntöttem, hogy kezdésnek csak kisebb összecsapások lesznek, tanulás céljából, így elővettem a seregkönyvszerűséget és kiszámoltam két kis haderőt.
A rómaiak egy elit centúriája lesz megerősítve íjászokkal, míg a britek egy warband-ot hoznak egy parittyás regimenttel. Mindkét oldalt egy-egy parancsnok fogja irányítani, mint divisiot, h jól saccolom, így sikerül majd gyakorolni a parancsadást, a mozgást, lövést és akár még a közelharcot is. Jelenleg itt járok és részleteiben majd később írnék, mert eddig a szabályrendszer kb 1/3-át sikerült átnéznem. Ami pozitív, hogy a szabályok, így olvasva elég életszerűnek tűnnek és elég rugalmasságot biztosítanak. Továbbá beleolvastam a következő tervemhez tartozó Black Powder szabályrendszerbe, ami mint tudjuk ugyanarról a "fáról" származtatható és szerencsére elég sok a közös pont a két szabályrendszerben, így a mostani tanulásomnak kettős célja is van, hiszen ezáltal már ismerkedek a következő rendszerrel is. 
Röviden ennyit mára, kezdek álmosodni :-).
Végezetül pár esti felvétel a britekről.


A sereg.


Gyalogság közelről (remélem kivehető)

Parittyások

A hadvezér (na jó szerintem csak törzsfő lesz, mert a dobozban van egy vagányabb hadvezérnek való :-).

Mára tényleg ennyi. Jó éjt!







2016. február 14., vasárnap

Visszatértem!

Sziasztok!

Először is engedjétek meg, hogy megköszönjem Kabának a kedves fogadtatást! :-) és itt kell, hogy szóljak én nem vagyok klubvezető, de azért kedves tőle ez a cím. Jelenleg három oszlopos tagja van a debreceni kis csoportunknak Kaba, Lyman és talán én, de remélem a nemsokára a többi tag nevét is ideírhatom majd.
Szóval megérkeztem, tele tervekkel és elképzelésekkel. Az első pár napom a kipakolással telt, no nemcsak a hátizsákomból, hanem a dobozokból amik menet közben megérkeztek, köszönet neked Magyar Posta. Engedjétek meg, hogy itt egy mondatra kitérjek a póstára. Tudom kis hazánkban divat minden nagyobb állami és nem állami céget jól kigúnyolni, hiszen mi amúgy mindent jobban tudunk a szakiknál és persze külföldön még a kerítés is előre köszön, de szerintem ez nagyon nem így van. Az én tapasztalatom, ami nem kevés ebben a témában, az az hogy a Magyar Posta precíz, pontos és korrekt szállító. Nekem eddig csak segítségemre voltak, így szívesen kérem a szállítást postával, köszi nektek postai dolgozók. 
Na, de a lényeg, a következő pár beírásomban szeretnék a nemrég felvázolt terveken szépen sorban végig menni, ennek a cikknek a rövid témája a bevezetője lesz a Hail Caesarnak! :-)
Amint azt már megírtam eldöntöttem, hogy belevágok a 28mm-es ókori csatározásokba, ehhez Komlót és a warlordgames-t választottam beszállítómul. Ami itthon fogadott, az maga a csoda. Persze, majd részleteiben szeretném bemutatni a figuráimat, de a lényeg most csak annyi, hogy egyszerűen gyönyörűek, kidolgozottak, sorja mentesek, változatosak.
Szóval Róma: nemrég megismerkedtem Komlóval az inkvizítoron és, mint kiderült, ő egy nagyon szép római császárkori sereg tulajdonosa, viszont már kevésbé akarja használni figuráit, így sikerült vele megegyeznem egy kisebb kontingens megvételéről. Ezúton is ezer hála neked, a gyönyörűen festett szép figurákért és a bomba biztos csomagolásért.
Ők lesznek majd az alapjai az én kis inváziós haderőmnek.

A sereg maga.
Maximus a hadvezér
A lovasság parancsnoka :-)
A sereg maga 3 centuria, egy veterán centuria, egy auxilliáris centuria, egy praetorianus centuria, lovasság auxilliáris és praetoriánus, három skorpió, egy ballista, egy onager és egy íjász regiment. Szóval ütős kis alap.
És jöjjön az ellenfél a harcos brit törzsek:
Miután meglettek a rómaiak, már csak játszható ellenfelet kellett keresnem hozzájuk. Mivel nagy Simon Scarrow rajongó vagyok, így adta magát az ötlet, jöjjenek a félelmetes britek. ( akik amúgy kelták, de erről majd máskor)
A kelta sereg magja
Tehát, mint írtam kiválasztottam a warlordgamestől a keltákat és immáron készen állunk egy jó kis ókori csata lebonyolításához. Huppsz...a szabályok, ja persze :-).
Amit fentebb elfelejtettem megemlíteni Komló rendelkezett egy nagyon jó állapotú szabálykönyvvel  is, amit kérésemre be is fotózott nekem, hogy amíg a távoli külhonban vagyok elkezdhessem tanulmányozni, azóta ezeket a képeket már letöröltem, mert ma már kezemben tarthatom ezt...
A szabálykönyv
Innen már igazából nagyon egyszerű lesz a dolgom. Olvasok, ragasztok, festek és készülök az első összecsapásra, hiszen .....a triremisek lassan előtörnek a ködből, az árbockosárba kijelölt figyelő lekiált a tatra "föld a láthatáron"...Az utazástól elgémberedett légiósok feltápászkodnak a fedélzetről és a messzi távolba szegezik tekintetüket...megérkeztek volna...itt lenne a régóta várt titokzatos sziget, vajon mi vár itt majd rájuk, gondolták a fiatalabbak, de sok marcona, harcedzett légiós is fogvacogva a hidegtől szorosabbra húzta magán köpenyét....





2016. február 5., péntek

6. 2016-os tervek

Sziasztok!

Lassan hazaérek, így itt az ideje, hogy tervet készítsek az idei évre. Az elmúlt pár hónapban játszani nem, de a terepasztalos hobbin gondolkodni bőven volt időm így körvonalazódik bennem egy kép a jövőről. 
Ami az eddigiekből kiderült számomra, az az, hogy végérvényesen elszakadtam a fantasy és scy-fi típusú játékoktól. Ezek eddig sem tartoztak a kedvenceim közé, de erre voltak játékos társak mifelénk. Szerencsére olybá tűnik, hogy a debreceni klubos élet, mint főnix madár támadt fel hamvából (köszönet a tagok és főleg Kaba és Lyman munkájának), így már bátran merek tekinteni a jövő felé.
Szóval a lényeg, a TERV:


Bocsi rossz képet szúrtam be :-).
De a lényeg:
1.

Igen jól látjátok. Távollétem alatt sikerült végre beszereznem egy tetemes méretű HC kezdősereget császárkori római és brit oldalról, megvan a szabálykönyv és az ide tartozó seregkönyv is így már csak tanulni és játszani kell.
2.
Kronológiai sorrendben a következő a BP. Ebben már rendelkezem egy kezdő Napóleoni francia sereggel és szerencsére Lyman is szerzett egy kedves kis brit csapatot hozzá. Szabálykönyvvel is rendelkezünk és a youtube is tele van oktató videókkal. Ehhez a rendszerhez igazítva szeretném bevetni a már készenlétben váró 1848/49-es magyar és osztrák seregeimet is.
3.

Örök klasszikus volt, van és lesz a II. világháború, melyből jelentős gyűjteménnyel rendelkezem és erre ellenfél is akad. Itt fontos újítás lesz a BA, amiből már rég megvásároltam az ebook szabálykönyvet de ehhez még sereg nincs. Persze Kaba írja, hogy 1:72-vel dugig vagyunk, de azt elfelejtettem írni, hogy innentől kezdve inkább 28 mm-ben gondolkodok az ilyen warlordos játékoknál, hiszen nem túl drágák, szépek és érték tartóak.
Ezenkívül itt fontos még megjegyeznem azt is, hogy a tavalyihoz hasonlóan május 1-e környékére tervezem megszervezni a II. Tavaszi ébredés Debrecen fantázia nevű FoW versenyt. :-)
4.
Végül, de nem utolsósorban az oly régen várt modern kori háborúzás. Ez már nagyon régi vágyam, így megjelenésnél előrendeltem egy USA és egy Szovjet kezdődobozt melyek már otthon várnak, ezeket ki tudom egészíteni a már meglévő és összerakott QRF-es T-72-eseimmel és BTR-80-asaimmal.
Tudom ez rengeteg játékrendszer és ma még mindegyiknek az elején tartok, de az év hosszú és a tervek azért vannak, hogy irányt mutassanak! :-)
Remélem ez a kis bejegyzés felkelti a klubos társak figyelmét is és örömmel olvassák a bejegyzést.
Ui.: egy dolog kimaradt, csak hogy azért ne utáljanak ki teljesen a klubból, ki fogom próbálni a KoW-ot is, ha már ennyi 28 mm-es figum van :-).
Ennyit röviden és ígérem...