2016. november 19., szombat



 Modern hadviselés 2. rész

 Mint, azt már a legutóbbi bejegyzésemben jeleztem, a következőkben a modern háborúk wargames verzióival szeretnék foglalkozni. Első lépésben írtam nektek a GHQ miniatures termékeiről, most tovább folytatnám a témát, hiszen történtek további előre lépések az ügyben. 

 Első és legfontosabb dolog, hogy kb. 3 hét után de végre megkaptam az M1A1 tornyaimat így tovább léphettem a tank századok elkészítésében. 😊 Maga az ügyintézés elég gyorsan ment és természetesen teljesen ingyen érkezett a hiányzó rész. A továbbiakban úgy döntöttem, hogy FoW kis alakú baseket használva feltalpalom a járműveket, hogy növeljem az élettartamukat majd a festés következett. Sajnos a fényképezési technikám nem sokat javult azóta sem, így már előre is elnézést kérek a mai bejegyzésben felhasznált képekért.


 Jelenleg lakkozva várják az M1A1 ellenfelek elkészülését. Ezek egyébként már sivatagi színűre alapozva várják a további munkafázisokat. Később róluk is beszámolok.
 A másik nagy projekt pedig az első 3mm-es harckocsi ezredem elkészítése. Ma erről is írnék picit bővebben.
 Kezdem is az elejéről, ahogy azt már az előző bejegyzésemben is írtam, mindig örömmel olvasom Pati CWC bejegyzéseit, amely főleg a hidegháború időszakával foglalkozik és amely 3 mm-es méretarányt mutatja be. Megmondom őszintén én kissé kételkedtem ebben a méretben, mert úgy gondoltam nem elég részletes és a játék elveszíti esztétikai szépségét, de most be kell valljam tévedtem... 😓
 Első körben Patitól kaptam némi ,nála kimaradt, eszközt, amelyek tanulmányozásakor minden kétségem elillant. Maguk a járművek Odzial Osmy termékei amelyeket a linken található angol online áruházból könnyen beszerezhetünk. Amint megnyitjátok az oldalt és megnézitek az 1/600-as méretarány (3mm) árait rájöttök, hogy egy ár-érték arány szempontjából rendkívül kedvező oldalra kerültetek. Ami még első körben fontos, hogy eldöntsétek milyen részlettességgel készítitek el a vágyott sereget. Ha Pati oldalát megnézitek látjátok, ő az egy gép = egy szakasz felbontást preferálja aminek a neten szétnézve láthatjátok elég sok követője akad. Én a másik oldalt választottam, hiszen kb. 2,95 GBP-ből 15db járművet vásárolhatunk ebben a méretezésben. 
 A következő fontos lépés az volt, hogy kiválasszam majd a megépítésre kerülő sereget és a korszakot. Hosszas gondolkodás után a következőre jutottam, kezdésnek magyar vonatkozású sereget készítek, de úgy hogy a későbbiekben az tovább fejleszthető legyen ultra modern csaták lejátszására így az 1985-1990 közötti Magyar Néphadsereg (MN) egy harkocsi hadosztályának megjelenítését választottam.
 A témában jobban elmélyülve rájöttem, hogy ez a választás sem volt a legjobb, mivel az MN ebben az időszakban további átalakuláson esett át amikor is a régi struktúrát alakították át és az hadosztályokból, hadtestek az ezredekből dandárok lettek. 
 Végül az 1. gépesített hadtestet választottam, amelyhez tartozott a tatai 25.hk.dd, (T-72-vel szerelve) és a rétsági 31.hk.dd. (T-55AM-el szerelve) és más egyéb gépesített lövész alakulatok. Ezekről a későbbiekben részletesebben is írok, amint sikerült feldolgoznom teljesen a kapcsolódó szakirodalmat. Egyenlőre csak annyit, hogy érzelmi alapon döntöttem, mivel édesapám 82-86' között Rétságon szolgált hadnagyként és nekem is van egy-két halvány emlékem az alakulatról, a laktanyáról és az oviról 😀 másrészt, mert a T-72-es és a T-55-ös dandár használható lesz napjaink konfliktusaiig. 
 Miután döntöttem már csak a beszerzés és a munka megkezdése volt hátra. A kor zászlóaljainak felépítését alapul véve a következőket szereztem be: 6 csomag T-72A, 1 csomag T-72 ERA páncélzattal ( tudom, hogy mi ezeket csak a 90-es években szereztük be, de meg akartam különböztetni a parancsnoki kocsikat), 2 csomag 2S1 Gvozgyika (a tüzérosztályhoz amit 85-86' körül rendszeresítettek a dandárnál), 3 csomag BMP-1 (a lövész zászlóaljhoz amit a dandárok kaptak megerősítés gyanánt, hogy a gyalogság követhesse a támadó páncélos ékeket), 1-1 csomag UAZ és URAL terepjáró gépjárműveket (a parancsnoki talpakhoz és díszítésnek). Pati  cuccaiból elkészítettem az osztályhoz egy SZNÁR-10 hangfelderítő szakaszt és egy egészségügyi talpat aminek nem hiszem, hogy lenne szerepe bármely játékban is de jól mutat. Tehát, egyenlőre 2 teljes zászlóalj és egy tüzérosztály áll készen és még 2 T-72-es zászlóalj vár elkészítésre. Na, de jöjjenek a képek, hogy is állunk eddig: 

A tüzérosztály, három üteggel szerelve, egy parancsnoki talppal és egy SZNÁR-10-es szakasszal.







Az eü részleg. 😎



A lövészek parancsnoksággal három századdal, szakaszonként 3 géppel, ami megfelel az eredeti felállásnak. 







A lényeg a végére az első T-72-es zászlóaljam 😜






Az eddig elkészült teljes csapat







 Ennyit mára kezdésnek és a ígérem amint tudok jelentkezem a folytatással és a szabály bemutatással (TACII). Addig is mindenkinek jó játékokat kívánok!