2014. október 25., szombat

1. Bemutatkozás



Kedves Olvasó!

Úgy gondoltam első bejegyzésemnek illő lenne egy rövid bemutatkozás, ki is vagyok én, miről szeretnék majd itt írni és minek, hogy már így az első sorok után eldönthesd, hogy a kedvencek vagy a tiltott oldalak közé helyezel majd el.
Először is, hogy ki is vagyok. A nevem alapján Pogácsás Krisztián, foglalkozásom szerint katonatiszt, hobbim és iskolai tanulmányaim folytán pedig hadtörténelem és hadijáték rajongó.
Miről szeretnék majd írni? Amint az már fentebb kiderült mindenről, ami hadtörténelem és hadijáték.
Miért? Na, nem „megmondási vágyból”, egyszerűen csak olyan jó dolgokat olvashattam már a témával kapcsolatban különböző oldalakon és mindig is foglalkoztatott a gondolat, hogy egyszer én is belevágjak. Ezenkívül a Debreceni Egyetem történelem szakos hallgatójaként tanulmányaim során nap, mint nap találkozok olyan olvasmányokkal, szakirodalommal, amiről – szégyen, nem szégyen – laikusként sosem hallottam, így gondoltam, ha majd bemutatom itt ezeket a forrásokat, könyveket, leírásokat azzal segíthetek másoknak is jobban elmélyülni a történelem tanulmányozásában.
Hogy jön ide a hadijáték? Egyáltalán mi is az? Röviden, egy  terepasztalon vagy egyes esetekben csak egy egyszerű konyhaasztalon levezetett összecsapás különböző méretarányú seregekkel. Hosszabban a hadijáték, azaz wargame egy nagyon régi eszköz arra, hogy mi fiúk és férfiak – na és az okosabb lányok ( H.G.Wells idézet) – kiélhessük azon vágyunkat, hogy embereket vezessünk csatába vérontás és veszteségek nélkül.
Főleg tőlünk nyugatabbra nagy történelmi múltja van, nálunk igazából talán a 80’as évektől jelent újra meg és próbál meghonosodni.
A hadijáték vagy wargame igazából nem a történelem szeretet szerves része, de hatnak egymásra, ugyanis aki szereti, a történelmet az érdeklődik a wargame iránt, míg aki wargamezik, mindenképpen elmélyül a történelem tanulmányozásában is.
A wargame-s repeortár igen nagy és széles én ebből főként majd, érdeklődési körömnek megfelelően a történelmi, azaz historical wargame-l szeretnék foglalkozni.
Szóval, ha érdekel a fent leírt téma bármelyike, akkor ez az oldal neked készül és várom tisztelettel kérdéseidet, észrevételeidet.
Röviden talán ennyi lenne a bemutatkozásból és itt az idő, hogy rátérjünk majd – időm függvényében – az érdemi írásra. 

Üdv: Krisztián

2 megjegyzés:

  1. Sok sikert a blogodhoz, kíváncsian várom a bejegyzéseidet!

    TG

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Igyekszem valami olvasásra méltót létrehozni.
      Krisztián

      Törlés