2015. május 25., hétfő

4. "Tavaszi Ébredés 2015" debreceni FoW verseny


Tudom hosszú idő telt el legutóbbi bejelentkezésem óta, de hát a munka és a család az előbbre való, mondja a bölcs római.
Szóval elnézésetek kérem az eddigi üres járatért és nem ígérem, hogy nem lesz még ilyen a közeljövőben, de most megpróbállak titeket kárpótolni egy kis verseny beszámolóval.
Hosszú tervezgetés és még több szervezkedés után végre sort kerítettünk első komoly Flames of War versenyünk lebonyolítására. A meghirdetettek alapján május 23-án - direkte a hosszú hétvége előnyeire építve - 09:00 után 8 elszánt hadvezér indította egymás ellen 1800 pontos seregeit. A küldetéseket a tavalyi ETC-ről másoltuk: 1. Free For All, 2. Hold the Line és 3. Hasty Attack, az asztalokat pedig témák alapján készítettük Székelyföld, Anzio, Ruhr-vidék és egy "gyors pálya" ami csak terepelemeket tartalmazott mindenféle mesterséges építménytől mentesen.
Az asztalok:   Szerencsére minden időben elkészült és megérkeztek Budapestről ellenfeleink is így időben belevághattunk a küzdelmekbe.
1. csata: én első csatámat Metálfi szovjet rohamlövegei ellen vívtam a 4-es asztalon. Itt érdemes közbevetni, hogy én idehaza a klubban szinte csak szovjetek ellen játszom és a versenyen is 3-ból kettő csatát szovjetek ellen nyomtam, de nemhogy nem bánom még örülök is neki, mert teljesen új seregeket és elgondolásokat ismertem így meg a szovjet vezérkar részéről :-). 
A csata igénybe vette a versenykiírásban megszabott 2,5 órát és nagyon hullámzó egyben izgalmas is volt. A felállásnál igyekeztem a két objektívát biztosítani ez a képen is látható és terveim szerint a balszárnyon egy erőteljes Panzer rohammal biztosítottam volna a végső győzelmet. 

Természetesen a tervek csak az első puskalövésig tartanak, de itt azt kell, hogy mondjam majdnem be is jött. Jobb szárnyon az objektívát beásott gyalogság tartotta őket erősítette a századparancsnok összesen 5 Párducával páncéltörésre, míg közvetlen támogatásra Stugokat rendeltem melléjük. A balszárnyon a 105-ös lövegeim megerősítve 2db 88 mm-esel és a 4 Panzerrel sikerrel vették fel a harcot az aggresszíven előrenyomuló szovjet "nagyvasakkal". Ellenfelem támadását jobbszárnyam ellen koncentrálta lángszórós T-34-esekkel, ISU 152 és 122-kel illetve a kihagyhatatlan IS-2-kel. 
Ahogy fentebb már írtam felörlő anyagcsatát vívtunk így a részletezés helyett beszéljen erről a csatáról pár kép.
 A képeken látható, hogy a csata után volt dolga a logisztikának a rengeteg gépigény könyvelésével. Sajnos akármennyire is erősek voltak a Párducaim a bennük ülő altiszti iskolások nem rettenthetetlenek, így a döntő pillanatban megfutottak, őket már azóta ki is végezték talán a harcban tanúsított gyávaságuk okán. Az így elvesztett objektíva ellenfelem javára fordította a helyzetet és kénytelenek voltunk taktikai visszavonulást elrendelni. Eredményem: "0" pont
2.csata: Turtle amerikai páncélosseregének megrendítése a Ruhr-vidéken. A felállás rövid oldalakon. Nekem mindent fel kellett raknom, míg ellenfelem ha jól emlékszem csak a serege felét használhatta a 3. körig onnan pedig Delayed Reserve. A tervem nagyon egyszerű volt mindennel előre összeroppantani az amerikai ellenállást amíg nem kap erősítést, ennek érdekében balszárnyon 4db PzIV és két 88-as, középen 5db Párduc, jobbszárnyon páncélgránátos iskolások kiegészítve Stugokkal, hátul a 105-ös lövegek. Egy hátráltató tényező akadt csak a harcmezőn keresztülfutó vízi akadály melyen egy híd vezetett keresztül. Elgondolásom szerint az akadályt menetből leküzdve felszámolom az ellenséges páncélos erőket és az amerikai erősítés beérkezése előtt biztosítom az objektívát. 
Na ez a terv tényleg nem jött be. Ellenfelem az objektíván beásott egy veterán osztagot amit az istennek se tudtam kifüstölni csak nagy nehézségek árán. A balszárnyamat megkerülte egy Sherman osztag ami olyan pusztítást végzett amire nem számoltam. A jobbszárnyamon veszteségek árán de sikeresen átkeltem, középen a Párducok átmentek a hídon de a balról beérkező USA páncélosok és a házak közül fedezékből tüzelő további ami harckocsizók ügyesen megvédték a területüket. Utólag már tom, hogy a Párduc oldalról nem olyan erős, de hát jó pap holtig tanul :-). A játék végén mindketten foglaltuk az objektívát, így én mint támadó automatán buktam a meccset. Eredmény: "0" pont :-)
Képek:
 3. csata: Corvus büntetőzászlóalja ellen. Ő, mint támadó, én, mint védő de csak a fél seregemmel. Ez egy nagyon gyors művelet volt és bár Corvusnak igaza volt középre kellett volna tennem az objektívát azért azt már az elején éreztem, hogy ez nem fog menni. Először is felpakolt a jobb szárnyamon lévő beásott páncélgránátosok ellen (7 talp) kb. 40 talpnyi szovjet gyalogságot a támogatásukra hozott aknavetőkkel és 3 rohamlöveggel. Középen a 105-seim egy búzaföld rejtekében húzták meg magukat míg az 5 Párducom balszárnyon állt készenlétben. Tervem a következő: jobbszárnyon kibírni a 3. körig hátha megjönnek a Stugok és PzIV-ek. A tüzérség alárendelve a jobbszárny igényeinek. Balszárnyon Párducok gyors és agresszív rohammal megszerzik az ellenfél területén lévő objektívát. 
A valóság: jobbszárny ült és lőtt, tüzérség bemért és lőtt. Ezzel az előrenyomuló orosz gyalogságból 10+ talpat levettünk de még mindig jönnek. A balszárnyam előreront de a levegőből rájuk támadó Il-2-esek ellen nincs fedezéke és az előttük elterülő aknamező miatt még kerülniük is kell. 
Igazából próbálnám elhitetni magammal, hogy veszteséget okoztam neki, de a valóság csak az, hogy semmit sem értem ellene csak húzogattam a Nagy-medve bajszát.
A 3. körnél járhattunk mikor beért, megrohamozott és a jobbszárnyam elfüstölt. 
Eredmény: a már jól megszokott "0" pont :-).
Képek:


Röviden ennyi és előre is elnézést az ellenfeleimtől ha valamire rosszul emlékeztem volna. Ami fontos nagyon jól éreztem magam végig és köszönet az ellenfeleimnek a nagyon korrekt és segítőkész hozzáállásért. Rengeteget tanultam tőlük menet közben és talán ez volt az egyik legnagyobb hozadéka számomra ennek a mi kis majálisunknak. 
Külön köszönöm, hogy leutaztak hozzánk Budapestről , hiszen én is voltam már arrafelé versenyeken és tom mennyi energia ráfordítással jár. 
Terveim szerint jövőre megismételjük akkor már nagyobb létszámmal, több asztalon és hagyományt teremtünk. Egyben köszönöm a debreceni klubtársaknak is a részvételt és a segítséget, támogatást.
Végül, de nem utolsó sorban az eredmények:
1. Wyrm
2. Garvey
3. Metálfi
4. Corvus
5. Xearo
6. Turtle
7. Lyman
8. Pogi :-)
Még néhány kép a csatákról és a díjátadásról:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése