2016. február 18., csütörtök

Elkezdődik Britannia meghódítása

Sziasztok!

A legutóbbi bejelentkezésem óta, folyamatosan haladok a Hail Caesar projektemmel, így megpróbálom ezt itt is dokumentálni, hogy ne legyen nagy az elmaradásom a későbbiekben.
Szóval, mint azt már írtam megvannak a rómaiak (köszönet érte még egyszer Komlónak) és megvannak a britek.
Azért, hogy tanuljunk is a játékból valamit azt tudjuk, hogy ezeket az egységeket Claudius császár korából hozom, kettő dolog miatt:
1. Erről a korszakról ír Simon Scarrow is a Sasos sorozatában. :-)
2. Ebben az időben a rómaiak már lemezpáncélt viseltek, ami nekem nagyon tetszik és pont ilyen figuráim vannak. :-)
Azt mindenki tudja, hogy Britannia meghódoltatásába már Julius Caesar belekezdett, ezért maga a terület nem volt teljesen ismeretlen a rettenthetetlen légiók (helyesen: legiok) számára. A sziget gazdaságilag már kapcsolatban állt Rómával. Sok szigetlakó romanizálódott, bár ez inkább a déli területek egy részére igaz.
Claudius császár (pontosan: Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus ) bár Kr.e. 10-ben született nem termett uralkodásra. A leírások szerint elég beteges alkat volt és rokonai sokáig még pozíciót sem akartak neki ajánlani, ami akkoriban elég kellemetlen volt, egy a császári családban felnövő ifjú számára. Hogy, hogy nem a praetoriánusoknak erről más lett a véleménye és 41-ben császárrá választották (sok választás nem volt a családját előtte lemészárolták).
Szóval Claudius helyzete igen ingatag volt testi fogyatékosságai és „támogatói” miatt, így szüksége volt valamiféle katonai győzelemre is, hogy helyzetét megszilárdítsa. 43-ban ezért folytatni, kiszélesíteni, teljessé tenni kívánta Britannia bekebelezését és erre a feladatra kijelölte a Scarrow regényből is ismert Aulus Plautius tábornokot, akit amúgy Pannóniából vezényelt át a legio IX Hispanával együtt.
de erről majd később…
Hol tartunk most?
A szabályrendszert tanulmányozva, úgy döntöttem, hogy kezdésnek csak kisebb összecsapások lesznek, tanulás céljából, így elővettem a seregkönyvszerűséget és kiszámoltam két kis haderőt.
A rómaiak egy elit centúriája lesz megerősítve íjászokkal, míg a britek egy warband-ot hoznak egy parittyás regimenttel. Mindkét oldalt egy-egy parancsnok fogja irányítani, mint divisiot, h jól saccolom, így sikerül majd gyakorolni a parancsadást, a mozgást, lövést és akár még a közelharcot is. Jelenleg itt járok és részleteiben majd később írnék, mert eddig a szabályrendszer kb 1/3-át sikerült átnéznem. Ami pozitív, hogy a szabályok, így olvasva elég életszerűnek tűnnek és elég rugalmasságot biztosítanak. Továbbá beleolvastam a következő tervemhez tartozó Black Powder szabályrendszerbe, ami mint tudjuk ugyanarról a "fáról" származtatható és szerencsére elég sok a közös pont a két szabályrendszerben, így a mostani tanulásomnak kettős célja is van, hiszen ezáltal már ismerkedek a következő rendszerrel is. 
Röviden ennyit mára, kezdek álmosodni :-).
Végezetül pár esti felvétel a britekről.


A sereg.


Gyalogság közelről (remélem kivehető)

Parittyások

A hadvezér (na jó szerintem csak törzsfő lesz, mert a dobozban van egy vagányabb hadvezérnek való :-).

Mára tényleg ennyi. Jó éjt!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése