2019. március 9., szombat


6 mm-es seregszemle 1.rész

  Mivel ezen a hétvégén rengeteg a munkám, és a következő játékidőpontunk március utolsó hetében lesz, ezért úgy gondoltam, hogy tartok egy rövid seregbemutatót, mivel is készülök az első 6 mm-es Team Yankee összecsapásra.
  Még itt az elején leszögezném, hogy a seregösszeállítás során, semmiféle kompetitív szellem nem vezérelt, az alapvető irányvonalak a rendelésnél a következőek voltak: a kiválasztott egységek / járművek jók legyenek mind a Team Yankeehez (TY), mind a TACII-höz. A beszerzésre kerülő szovjet eszközök alkalmasak legyenek a Magyar Néphadsereg (MN) megjelenítésére az asztalon. A Team Yankee tekintetében, pedig minél nagyobb support lehetőség legyen a kiválasztott blisterek által. A figurák és járművek mind GHQ termékek, 1:285 méretarányban. Az első terveim alapján 100-100 pontos értéket céloztam meg a TY-hez.
  A mai első részben a szovjet sereggel kezdeném a bemutatást. Amint azt fentebb írtam a szovjet eszközök beszerzésénél számomra elsődleges volt, hogy egy kb. 1985-ös MN állapotainak megfelelő sereget tehessek majd az asztalra, mert érdekelt, hogy a játék alapján, mire lett volna képes az akkori fegyverzetünk a "züllött nyugattal" szemben 😆. Meg kell jegyeznem azt is, hogy a Team Yankee egy 1985-ös konfliktus lenne, és sok általam a későbbiekben említett alakulat, azt a felszerelését amit én használok csak 1987-ben kapta meg, de úgy gondolom, egy kitalált 3. világháborúba ez a kis csúsztatás még belefér.

MN 11. Harckocsi Hadosztály,
azaz MN 2284

  Az alakulat magjának a T-72-eseket választottam, egyrészt azért mert imádom a harckocsikat, másrészt azért, mert a kiválasztott időszakban ez volt a magyar páncéloserők legütőképesebb típusa. A beszerzés során igyekeztem szem előtt tartani, hogy a játékban célszerű lesz megkülönböztetni a parancsnoki járműveket, erre két elképzelésem is volt, az első és legegyszerűbb, hogy a parancsnoki járművek reaktív páncélzattal szerelt kocsik lesznek, így az asztalon jól megkülönböztethetőek a beosztott kocsiktól. A második, pedig, hogy egy nagyobb extra talpat ragasztok a meglévő alá, így marad egy kis sáv ahova fel lehet jegyezni, hogy a gép HQ-e vagy épp, hogy melyik század kötelékében harcol. 6 mm esetén egyébként is javaslom a talpak használatát, egyrészt egy kényszerű táv és térköz tartónak is jó 😏😏, másfelől védi a minit és azon nyomba terepbe is helyezi. 👌

  Az így létrejött zászlóalj tartalmaz:

 • HQ:           1x T-72
 • 1.század:   5x T-72
 • 2.század:   5x T-72
 • és egy további század is kész 4db kocsival, ha kellene.
 • opcionálisan 3x aknaforditó felszerelése a tankokra / század én jelenleg használom

Zászlóalj parancsnok és a két század

Plusz talpak és az "információs sáv"

  Gyalogság (opcionális!! , jelenleg kifogytam a talpakból, igy ők most nem szerepelnek a 100 pontos seregben): ebben az időszakban szerezte be a MN az első BMP-1-eseket. Ezek a gyalogsági harcjárművek a kornak megfelelő páncélvédettséggel, tűzerővel és mozgékonysággal rendelkeztek, ahhoz, hogy képesek legyenek a páncélos ékek követésére, így nekem sem marad más választásom.
 • 10x BMP-1 a hozzá tartozó gyalogos talpakkal

Gyalogságra várva :-)

További talpakra várva :-D


   Felderítő erők: egy BMP-1-el szerelt szakasz, a Team Yankee ezt teszi lehetővé, ha jól emlékszem, mi 1985-ben még PT-76-ot alkalmaztunk és csak pár évvel később kapták meg a BMP-t. Ennyi csalás azt hiszem belefér. (lesz még máshol is 😅)
 • 4x BMP-1
BMP-1-es felderítő szakasz  Támogató alegységek:

Légvédelem: 
 • ZSU 23-4 Shilka 4db (egy szakasz, ez kb megfelel a valósnak)
 • SA-13 Gopher 4db (kis csalás...)
Remélem elűzik majd a NATO légierőt az asztalról 

Tüzérség: a tüzérség szempontjából szerencsések vagyunk, hiszen az itt felsorolt eszközök, mind felelhetőek voltak az MN állományában.
 • 2S1 Gvozgyika 3db 
 • 2S3 Akácia 3db
 • BM-21 sorozatvető 3db
 • 1db BMP tüzérségi megfigyelőként (ez ismét egy kis csalás)
Még nem próbáltam őket, de bízom benne, hogy igen combos kis támogatást fognak nyújtani majd.

  Légi támogatás:
Bocsánat, de ezt nem hagyhattam ki 😆😆😆

 Itt ismét csalnom kellett, hiszen mi csak SU-22-vel rendelkeztünk, amennyire tudom, de ez az opció nem elérhető a TY-ben, talán csak a lengyeleknél, de az ő seregkönyvükkel nem rendelkezem, szóval
 • 2x Mi-24 HIND
 • 2x SU-25 Frogfoot
Vasak a földön

De ahogy Szolnokon mondják, "a vasnak a levegőben a helye" Egyenlőre nem jöttek meg a talpaim, amiket rendeltem, így nézzétek el nekem ezt a szükségmegoldást...

Már ők is repülnek

  Ezzel még nem lenne meg a kb. 100 pontunk, így a TY által biztosított szövetséges opciót használva kiegészítettem kis alakulatomat a Kelet Német seregmegerősítés opcióval, így jöhet az asztalra a Rétságon székelő MN 31. Harckocsi Ezredének egy T-55AM zászlóaljával.
 • HQ:         1x T-55AM
 • 1.század: 3x T-55AM
 • 2.század: 3x T-55AM
  Ez az alakulat, még ha nem is lesz túl effektív az asztalon mégis közel áll a szívemhez, hiszen édesapám is itt töltötte kezdő tiszti éveit, hozzáteszem én is kb. 0-4 éves koromig és ennél az alakulatnál ülhettem először harckocsiba, egy T-55-ösbe, aminek az emléke még ma is él bennem.

A rétsági 55AM-esek 💓

Szintén az extra talppal
   További tervek, lehetőségek: 
Ugyan ez már egy kicsit off lesz, de természetesen szeretnék továbblépni a 100 pontos szintről, így a következők várnak talpalásra:
 • 15x BMP-2
 • még 2 blisternyi orosz gyalogság (sima és heavy weaponös)
 • 15x BTR-80
 • 15x BTR-80/A
 • még 8x T-55AM
 • 2x Mi-24 HIND
A további fejlesztéseket illetően, szeretnék összerakni még egy BMP-2 századot gyalogsággal, a további 2 db Mi-24-el szeretném majd az asztalon is kipróbálni az MN gépesített lövészszázad légideszantként való alkalmazását. A BTR-ek elkészítése inkább a TAC II miatt lenne fontosabb, mert ott a honvédség jelenlegi alkalmazását szeretném szimulálni, de addig is a TY-ben BTR-60-as századot tudnak játszani. Tervben van még egy spéci felderítő szakasz alkalmazása is, biztos emlékeztek rá, hogy a 90-es években a szolnoki Gyors-reagálású zászlóalj volt mindig reflektorfényben, na ők alkalmaztak UAZ-469-et SzPG-9-es HSN (hátrasiklás nélküli) állványokkal, őket is szeretném majd a seregemben látni, így elkészítettem ezt:

UAZ-469 SzPG-9-el szerelve

  A hozzájuk tartozó statokat, pedig a Free Nations seregkönyvben szereplő ausztrál HSN fegyverekkel szerelt Land Roverektől fogom kölcsönözni. Most is több háziszabályon gondolkodom, így ha lesz elég játéktapasztalatom (kiemelten 6 mm-ben), akkor szeretnék, majd hozni még szállító helikoptereket is és építeni egy teljesen légimobil  magyar zászlóaljat a szovjetek afganisztáni sereglistájának mintájára. 
  Ezenkívül fontos még tudnotok, hogy létezik egy nagyon szépen megcsinált unofficial MN seregkönyv, ami Agócs András és Bencze István munkájának köszönhető, ők ebben javitották a fent említett problémákat pl. hozhatsz PT-76-ot stb, és mindezekhez elkészítették a statokat is, igy, ha tényleg autentikus sereget akarsz építeni megteheted. 

Csak, hogy lássátok tényleg igényes munka, itt az én kinyomtatott példányom pár lapja.

  A seregkönyv elérhetőségét majd felteszem valamelyik posztomba, ha megkaptam tőlük is az engedélyt erre.

Szerk.: itt elérhető az MN unofficial seregkönyve.

folyt köv....Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése